Casa Bogdan

Casa Bogdan

O casă cu o frumusețe aparte de pe strada Principatele Unite a fost cea a familiei Bogdan, de la nr. 1. A fost, pentru că din păcate nu mai există de mai bine de un deceniu. Familia Bogdan a cumpărat terenul în 1864 sau 1865 și curând a clădit și casa, în stilul neoclasic târziu și eclectic specific mijlocului de secol XIX în Principatele Române. Aticul era însemnat cu milesimul ”1866”, fără îndoială anul construcției clădirii, precum și cu inițialele ”B P” într’o frumoasă grafie neogotică.

Casa Bogdan în anul 2005 (foto Teodor Bănică)
Casa Bogdan în anul 2005 (foto Teodor Bănică)
Aticul cu inițialele gotice în 2005 (foto Teodor Bănică)
Aticul cu inițialele gotice în 2005 (foto Teodor Bănică)

Aceste inițiale ar trebui interpretate drept ”Bogdan Petre”, numele și prenumele primului proprietar, un ofițer (la 1867 avea rang de maior). Mai târziu sunt atestați Gheorghe și Nicolae Bogdan, cel mai probabil una și aceeași persoană, fiul lui Petre; a îmbrățișat cariera de farmacist militar, fiind la 1890-92 căpitan și farmacist la Divizia IV Infanterie, la 1906 maior la farmacia Corpului II de Armată. Bătrânul Petre Bogdan murise cândva în a doua jumătate a anilor 1880. Am mai găsit’o menționată pe o oarecare Olga Bogdan, medic, la 1937, mărturie a longevității familiei în această casă.

Casa a fost demolată cândva în intervalul 2005-2008, în locul ei ridicându’se o neinspirată clădire cu arhitectură brutalistă impersonală.

2 Comments
 • Teodor
  Posted at 08:21h, 01 November Reply

  Mai e și casa din E. Văcărescu, tot așa ieșită din aliniere. Ai poze cu ea?

  Mă bucur să văd că au reapărut pivnițele din Vânătorului.

  multă sănătate!

  • Radu Răzvan Stanciu
   Posted at 19:58h, 06 November Reply

   Presupun că vă referiți la Ienăchiță Văcărescu 36, unde se sugrumă strada. A fost renovată oribil acum câțiva ani, am o poză de dinainte, dar cam proastă.

Post A Comment